Na osnovni šoli Antona Ukmarja Koper smo se 08. 10. 2021 udeležili projekta ODTIS PRIHODNOSTI – posadimo drevesa za našo prihodnost.

Ob prihodu smo začeli s saditvijo lip. Nekateri učenci so prijeli za lopato, vrgli nekaj zemlje v jamo, nekateri učenci pa so držali lipo. Jame so se pridno polnile z zemljo in lipe so bile posajene. Naredili smo še skupinske fotografije in se zahvalili vsem za svoj prispevek. Kljub mrzlemu in vetrovnemu vremenu smo 08. 10. 2021 uspešno posadili 4 drevesa lipe. Prvošolčki bodo skrbno čuvali posajena drevesa tja do 9. razreda, ko bodo lahko že sedeli pod krošnjami lip.

Pomembno je, da pokažemo otrokom, kako naj skrbijo za naravo, za lepšo okolico šole in za našo skupnost. Pokažemo jim z zgledom in spodbujamo mlade generacije, da sledijo našim  stopinjam. S tem ustvarjajo prijetnejše bivanje med ljudmi.

Ob tej priložnosti se zahvaljujemo Mestni občini Koper in podjetju Marjetica Koper, ki so donirali in posadili drevesa, saj so s tem pripomogli sooblikovati boljši in odgovornejši svet in pokazali mladim, da lahko skupaj dosežemo ogromno. Sajenje dreves na »Ukmarju« pa je del širšega projekta ODTIS PRIHODNOSTI, kjer želi MOK posaditi drevesa po vseh vrtcih in šolah v mestu in s tem prispevati k boljši skrbi za naravo.

Kot zanimivost še to: V Sloveniji je najstarejša lipa stara približno 700 let, obseg debla je neverjetnih 10,70 metra in dosega veličastnih 24 metrov v višino. Imenujemo jo Najevska Lipa in raste pri domačiji Najevnik blizu Črne na Koroškem. Na svetu raste 26 vrst lip, od tega najdemo 4 vrste v Sloveniji. Najbolj znana pesem o Lipi, ki je že ponarodela je Lipa zelenela je, ki jo je spisal pesnik Miroslav Vilhar v 19. stoletju. Lipa spada med simbole slovenstva in predstavlja simbolni pomen pri vseh Slovanih, saj velja za središče družabnega življenja, za zbiranje skupnosti in reševanje manjših sporov ter prostor, kjer so sprejemali odločitve o medsebojni pomoči. Že v času starih Grkov in Rimljanov je drevo simboliziralo ljubezen in prijateljstvo.

Zato je naše voščilo, naj bo šolsko leto polno ljubezni in prijateljstva, ki se bodo stkala pri drevesih. Naj se ljubezen in prijateljstvo zasidra v naših srcih in naj se razširi na vse ljudi.

Za zaključek pa si bom izposodil misel Warrena Buffeta, ki je lepo ubesedil pomen sajenja dreves: »Nekdo danes sedi v senci, ker je nekdo, nekoč, posadil drevo.«

SReČNO,

Boris Vogrinec

Dostopnost