Spoštovani,

v sredo, 9. marca 2022, bo potekala splošna stavka v vzgoji in izobraževanju. V osnovnih šolah ta dan ne bo pouka in ostalih aktivnosti. Skladno s sklepom o stavki bomo na ta dan stavkali tudi zaposleni Osnovne šole Antona Ukmarja Koper. Pouka na ta dan ne bo.

Varstvo za nujne in vnaprej prijavljene učence bo potekalo v šolski knjižnici. Prijave za nujno varstvo sprejemamo do 8.3.2022 do 12h na mail aljosa.pucer@antonukmar.si ali telefon 041 373 006. Obvezno navedite uro prihoda in odhoda učenca v nujnem varstvu. 

Starše in skrbnike naprošamo, da izkažete solidarnost zaposlenim v vzgoji in izobraževanju in na ta dan, razen v primeru nujnega varstva, otrok ne pošiljate v šolo. Iskreno se vam opravičujemo za morebitne nevšečnosti in vas prosimo za razumevanje. V primeru preklica stavke vas bomo o tem pravočasno obvestili. 

V nadaljevanju vam pošiljam dopis, ki ga je pripravil Sindikat vzgoje in izobraževanja (SVIZ).

S spoštovanjem,

Andrej Mlinar, ravnatelj OŠ Antona Ukmarja

Ljubljana, februar 2022

Spoštovani starši,

zaposleni v slovenskih osnovnih šolah bomo 9. marca letos sodelovali v splošni stavki vzgoje in izobraževanja, da bi izrazili nestrinjanje z neprimernim odnosom Vlade RS do področja vzgoje in izobraževanja ter neustreznim vrednotenjem dela, ki ga opravljajo zaposleni v šolstvu. Izobraževanje – še posebno v državi, kot je Slovenija, ki drugih izrazitih primerjalnih prednosti nima – je odločilno za našo prihodnost, zato ne bomo dopustili, da bi se dosežena visoka kakovost šolstva pri nas poslabšala in da se ne bi v prihodnje še zboljševala. Ključno vlogo pri zagotavljanju odličnega delovanja šol imajo zagotovo v njih zaposleni – učiteljice in učitelji, drugi strokovni delavci in delavke, administrativno-tehnični in računovodski delavci in delavke, pomočnice in pomočniki ravnateljev ter ravnateljice in ravnatelji, vendar Vlada RS njihovega pomembnega, odgovornega in zahtevnega dela ne vrednoti ustrezno. Prav tako je povsem prezrla, da so prav zaposleni v vzgoji in izobraževanju v razmerah širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2 zagotavljali, da so šole ostale odprte, in kljub številnim pozivom sindikata ni zagotovila primerno visokih sredstev za plačilo povečanih delovnih obremenitev in ovrednotenje tveganj za zdravje v času epidemije covida-19.

Ker torej Vlada RS do zdaj ni prisluhnila našim vztrajnim pozivom, naj poskrbi za ustrezen položaj  vzgoje in izobraževanja, za ustrezno vrednotenje dela, ki ga opravljajo zaposleni v teh dejavnostih, ter zagotovi ustrezno plačilo za ekstremne obremenitve in tveganja vseh zaposlenih v vzgoji in izobraževanju v času covida-19, smo se bili prisiljeni odločiti za stavko. To je skrajno sredstvo, ki ga imamo zaposleni še na voljo, da bi izrazili nestrinjanje z nesprejemljivim odnosom slovenske vlade do vzgoje in izobraževanja in zaposlenih v teh dejavnostih ter dosegli, da se Vlada RS začne o naših upravičenih zahtevah vsaj pogajati.

Na dan stavke, v sredo, 9. marca letos, bodo osnovne šole tako zaprte. Zavedamo se, da bo to povzročilo največ nevšečnosti prav vam, cenjeni starši. Zanje se vam vnaprej iskreno opravičujemo, a vas obenem prosimo za razumevanje in podporo našemu prizadevanju, da bi za dobro naših otrok preprečili dolgoročno skrajno negativne posledice neprimernega odnosa Vlade RS do področja vzgoje in izobraževanja ter zaposlenih v njem. 

Glavni stavkovni odbor SVIZ

Dostopnost