V soboto, 2. aprila, je naša šola zaživela. Prav nič utrujena, čemerna in lenobna ni bila, čeprav je bilo muhasto vreme. Zbrali smo se učenci in učitelji, ki nam je UK MAR. Družili smo se ob različnih dejavnostih pod skupnim geslom VODA.

Kaj je nastalo?

Najmlajši učenci so na Ukmarčku izvajali vodne eksperimente. Po skupinah so izdelali svoje maskote in napisali himno vodi. Nato so se podali na pot raziskovanja, na kateri so ugotovili, da so poskusi z vodo zelo zabavni in poučni.

Starejši učenci so v gledališki delavnici iskali asociacije na temo padavin, saj bodo pisali scenarij za gledališko igrico, ki jo bodo postavili na oder naslednje šolsko leto.

Na jezikovni delavnici so se učenci lahko preizkusili v oblikovanju stripa in v izdelavi večjezičnega slovarja na temo vode. V učilnici je zazvenela italijanska glasba, ki je dala prosto pot ustvarjalni žilici sodelujočih učencev. Priča smo bili medgeneracijskemu sodelovanju, saj so na sobotnem druženju učenci različnih razredov skupaj ustvarili slovar z različnimi izrazi, ki so kakorkoli povezani z vodo. Prevedli so jih v italijanščino in angleščino. Nastalo je tudi nekaj odličnih zasnov za izdelavo stripa, ki ga bodo učenci izpopolnili in dokončali na nadaljnjih srečanjih.

Pri tehniki so učenci debatirali o tehničnih popravkih na šoli, idejah o varčevanju vode in o izdelavi zbiralnika za vodo. Pripravili so tudi načrt za izdelavo pripomočka za pripovedovanje zgodb po KAMIŠIBAJ tehniki.

Pri lego robotiki pa so učenci s pomočjo lego kock in pametnih tablic programirali robota, ki se lahko premika po površju Lune. Učenci so imeli izziv, in sicer, da so programirali robota tako, da se je premikal po točno določeni poti.

Veliko je bilo zamisli, saj več glav več ve, zlasti če so to mlade glave.

In kaj še bo nastalo?

Ustvarjali bomo dalje in se še družili, ker nam je bilo všeč. Najlepše pa je bilo na koncu slišati, da je bilo v soboto dopoldne veliko bolje preživeti v šoli, kot pa ždeti doma pred televizijo ali računalnikom.

Mentorji

Nina Čurin, Tomo Drevenšek, Veronika Ferfolja Drevenšek, Katja Gantar, Peter Grbec, Tjaša Lutar Kafol, Patricija Kravanja, Samanta Sabadin, Nataša Stepančič, Boris Vogrinec

Dostopnost