Prejšnji vikend je bilo na naši šoli spet živahno, saj se je po njej podilo kar nekaj skupin. V soboto, 22. 4 2023 je cel dan potekalo tekmovane World Scholar’s cup (Svetovni pokal šol) na državni ali skoraj mednarodni ravni, saj se je tekmovanja, poleg trinajstih slovenskih šol, udeležila še ena turška šola iz Anatolije. Tekmovalo je 138 tekmovalcev.

Vsako leto predstavijo novo temo tekmovanja in nato se morajo v sklopu te teme pripraviti in naučiti šest različnih predmetov (Zgodovina, sociologija, likovna in glasbena umetnost, literatura in mediji, znanost in posebno področje). Nato tekmujejo v štirih različnih disciplinah (Scholar’s challenge – učenjaški izziv, test ki ima 120 zelo zahtevnih vprašanj in na katera morajo odgovoriti v 60 minutah, team debate – skupinska debata, kjer izpopolnjujejo svoje sposobnosti prepričevanja, Collaborative writing – skupinsko kreativno pisanje in Scholar’s bowl – kviz, z zabavnimi pa tudi zelo težkimi vprašanji, na katera odgovarjajo z daljinčki). Tekmujejo v skupinah s tremi udeleženci na skupino, na koncu pa so ocenjeni individualno in skupinsko. Na podlagi tega na koncu vsake ravni dobijo priznanje, kjer so zapisani vsi njihovi dosežki za določeno raven. Letošnja tema tekmovanja je bila Reconstructing the past (Rekonstrukcija preteklosti).

V soboto smo izvedli tri dele tekmovanja, debate, učenjaški izziv in kreativno pisanje. V nedeljo, 23. 4. 2023 smo se za četrti del preselili v Protokolarno – prireditveno dvorano sv. Frančiška Asiškega. Med kvizom vedno naredijo pavzo in vsak tekmovalec posvoji svojo alpako, ki je maskota tekmovanja. S kvizom se tekmovalni del konča in po kosilu sledi zabavni del z Debate showcase, kjer na odru debatira 8 najboljših debaterjev prejšnjega dne. Najboljši debaterji so izbrani iz različnih šol in tudi letos je imela naša šola svojo predstavnico. Najboljša debaterka letošnjega leta je Fiona Fontanot iz 6.b, zagovarjala pa je pritrdilno stran teme Resolved: That the world would be better off if we forgot the year 2020 (Svetu bi se bolje godilo, če bi pozabili na leto 2020). Sledil je še šov talentov in zaključna slovesnost s podelitvijo medalj.

Z naše šole so se tekmovanja udeležili naslednji učenci in bili zelo uspešni:

Mlajši učenci

Edna Čandić 6.b – 1 zlata medalja

Fiona Fontanot 6.b – 1 srebrna medalja, 2 zlati medalji, najboljša debaterka šole

Tin Perhavec 6.b – 1 zlata medalja

Jaša Primc 6.b – 1 srebrna medalja, 4 zlate medalje, najboljša učenjakinja šole med mlajšimi učenci

Vuk Radunović 6.b – 1 srebrna medalja

Nikolina Djurović 7.a – 1 zlata medalja

Gala Gasparini 7.a – 2 srebrni medalji, 2 zlati medalji

Ilan Muhić 7.a – 2 srebrni medalji,  1 zlata medalja

Andrea Đuričin 8.a – 1 srebrna medalja, 2 zlati medalji

Thains Sharon Mirčetič Piña 8.a – 2 srebrni medalji, 2 zlati medalji

Vili Šoper Rijavec 8.a – 1 srebrna medalja, 1 zlata medalja

Sara Cah 8.b – 3 zlate medalje

Matija Humar 8.c – 2 srebrni medalji,  1 zlata medalja

Starejši učenci

Leon Hren 9.a – 4 srebrne medalje

Darijan Savanović 9.a – 3 srebrne medalje

Žiga Poročnik 9.c – 2 srebrni medalji

Izabela Lucia Radović 9.c – 3 srebrne medalje, 2 zlati medalji, najboljša učenjakinja šole med starejšimi učenci

Dostopnost