Iskanje po arhivu

Z vetrom v laseh

Naši tretješolci so začutili poslanstvo projekta Zelena akademija, ki je ozaveščanje mladih o problematiki onesnaževanja morja, predvsem s kosovnimi in plastičnimi odpadki. Jadrali so v morsko obarvani učilnici na 20 – metrski jadrnici. Gre za razred ekološko dobrodelnih škratkov, ki so med šolskim letom neutrudno zbirali plastične zamaške in papir. V doživetju Z vetrom v laseh je bilo čutiti tudi iskrice sreče v njihovih očeh, v očeh izkušene posadke in tudi v očeh učiteljic, ki smo bile tokrat z njimi v čudoviti učilnici na prostem.         Helena Klančnik

 

Gremo v Planico

 

Na Likovnem natečaju Planica in otroci, katerega tema se glasi: V Planici je ves svet, so bili učenke in učenci naše šole nagrajeni. Nagrada je avtobus, ki bo v četrtek, 19. 3. 2020, petdeset naših otrok popeljal na obisk svetovnega prvenstva v poletih. Organizator bo poskrbel tudi, da ne bomo lačni tako, da bomo lahko navijali za čim daljše polete.
Igor Pucer

 

Občinsko prvenstvo v košarki

 

V sredo, 26. 2. 2020, je na OŠ Koper potekalo občinsko prvenstvo v košarki za mlajše učence, rojene leta 2007 in mlajše. Nastopile so štiri ekipe. Poleg organizatorja še OŠ Prade, OŠ Dušana Bordona in naša šola. Po sistemu vsak z vsakim se je odigralo šest tekem in na koncu so brez poraza občinski prvaki postali naši učenci, ki so prikazali požrtvovalno in kolektivno igro. Čestitke vsem.
Za ekipo OŠ Antona Ukmarja so nastopili:
Svit Baudek, Aljaž Čotar, Rihard Krstič, Jaka Jagodnik, Rok Mlinar, Sergej Petrovič, Bor Prinčič, Matija Cvikl, Patrik Kršić, Martin Žerjal, Mark Placer, Rudi Škerlič. Mentor: Sebastjan Mikša

 

Lep pozdravček od učencev 5.b in 5.c iz šole v naravi na Cerknem.

20. 1. -24. 1. 2020

 

 

Obisk mehiške restavracije El Gringo v Izoli

 

V četrtek, 23. 1. 2020, smo se z učenci izbirnega predmeta ŠPANŠČINA odpravili v mehiško restavracijo El gringo v Izoli.Učenci so lahko izbirali med mnogimi okusnimi jedmi in tako spoznali nekaj mehiške kulinarike. Ob prijetnem druženju in klepetu smo tudi bolje spoznali drug drugega in skupaj preživeli lep popoldan.
¡Hasta la vista!

Učiteljica španščine Maša Avsenak Zobec

 

 

Učenci izbirnega predmeta Turistična vzgoja v najlepšem hotelu v Sloveniji

 

V ponedeljek, 20. 1. 2020, so se učenci izbirnega predmeta Turistična vzgoja odpravili raziskovat hotel Kempinski Palace Portorož, ki velja za najlepši hotel v Sloveniji. Na terenskih vajah so učenci spoznali edini hotel s petimi zvezdicami in oznako "superior" v Sloveniji in možnosti zaposlitve v turizmu. Hvala zaposlenim v hotelu Kempinski za prisrčen sprejem in izjemno vodenje. Na koncu terenskih vaj smo si za zaključek privoščili še okrepčilo.

 

Šestošolci razvijali kompetence podjetnosti

Šestošolci so v torek, 14.1.2020, v okviru projekta Pogum razvijali ključne kompetence podjetnosti, ki so zelo pomembne za vseživljenjsko učenje in poklicno orientacijo. Učenci so v treh različnih delavnicah krepili svojo pozitivno podobo, samozavedanje in samozadostnost, sodelovanje ter predvsem prevzemanje odgovornosti za svojo prihodnost.

 

 

Proslava v počastitev Dneva samostonosti in enotnosti

24. 12. 2019

 

Dan pred pričetkom božično-novoletnih počitnic smo na naši šoli obeležili dan samostojnosti in enotnosti. Bogat kulturno-umetniški program je bil sestavljen iz plesnih, gimnastičnih, glasbenih in gledaliških točk. Gospod ravnatelj je učence povabil k zaobljubi, da med prazniki ne bodo pokali petard.
Pesem Bela snežinka, ki so jo zapeli vsi nastopajoči skupaj z učiteljskim pevskim zborom, nam je ogrela srce in z nasmehom na obrazu smo odšli počitnicam naproti.

 

Prvošolčki so ob Tednu otroka bili dobrodelni.

 

Zbrane igrače so v prazničnem decembru podarili otrokom, ki igrač nimajo. Zbrane igrače so v prazničnem decembru podarili otrokom, ki igrač nimajo.

 

Prvošolčki so se pripravljali na bazar

 

V mesecu novembru in v začetku decembra, so se prvošolčki pridno pripravljali na novoletni bazar in okraševanje Ukmarčka. Izdelovali so okraske iz das mase in papirja, naredili so ikebane in nekaj sončnih žarkov izkoristili za prijetne sprehode. 

 

Božično-novoletni bazar OŠ Antona Ukmarja Koper

5. 12. 2019

 

Končno smo dočakali dan, ki smo ga nestrpno pričakovali.

V četrtek, 5. 12. 2019, smo pokazali, kako srčno smo se, učitelji in učenci, pripravljali na ta dogodek, na božično-novoletni bazar OŠ Antona Ukmarja Koper, ki ga je z nagovorom otvoril ravnatelj Andrej Mlinar. Dobrodelnega dogodka se je udeležilo preko 1000 ljudi.

Bogat kulturno-umetniški program, ki sta ga povezovala voditelja Jana in Boris, je zajemal plesne in pevske točke, nastop ukulelistov in šolskega benda Born Rockers. Poleg tega so obiskovalce mamljivo vabile stojnice z izdelki in s sladkimi dobrotami, ki so nastali izpod rok učencev in učiteljev.

Obiskovalci so nagradili našo srčnost in naš trud, saj so s svojimi nakupi in prostovoljnimi prispevki prispevali za dober namen. Zbrali smo 2.260,00 €. Zbrana sredstva bomo podarili učencu naše šole, ki potrebuje pomoč.

Za toplo srce in prijeten nasmeh je s svojim zaključnim nastopom poskrbel tudi šolski pevski zbor s pesmijo Na božično noč, mi pa smo odšli domov veseli in z zavedanjem, da bomo nekomu polepšali božično-novoletne praznike.

Učiteljica Tadeja Savski, Osnovna šola Antona Ukmarja Koper

 

Učenci pri LEGO robotiki sestavili delujočo gondolo

29. 11. 2019

Ker se kmalu približuje odprte smučišč, so učenci učenci 3.a razreda v okviru interesne dejavnosti LEGO roborika sami sestavili svojo gondolo, ki se je premikala po vrvi in jo s pomočjo pametnih tablic tudi sprogramirali.

 

Občinsko tekmovanje v nogometu

29. 11. 2019

 Čestitke dekleta za odlično 2. mesto! 

 

Planinska skupina Ukmarkacija na pohodu

23. 11. 2019

V soboto, 23.11.2019 smo se v okviru planinske skupine UKMARKACIJA odpravili na pohod od Belvederja nad Izolo do Strunjana in nazaj. Pohoda so se udeležili nekateri učenci 4. in 5. razredov. Z vremenom smo imeli srečo, saj je tisti dan sijalo sonce in nas grelo. Med hojo smo opazovali čudovite jesenske barve listja, modrino morja, in se neuspešno izogibali lužam in blatu. Med počitkom smo se igrali in bili zelo ustvarjalni z naravnimi materiali Vsi udeleženci izleta smo si bili enotni, da smo preživeli čudovito soboto.Skupino sva spremljali učiteljici Nadja in Andreja.

 

Obisk RTV Koper

18. 11. 2019

Z učenci izbirnega predmeta RETORIKA smo se v torek, 18. 11. 2019, odpravili na ogled Televizije in Radia Koper.
Učenci so se spoznali z različnimi poklici in se preizkusili pred kamero in mikrofonom.
Skupaj smo preživeli poučno in zanimivo popoldne.

Učiteljica retorike Maša Avsenak Zobec

 

Slovenski tradicionalni zajtrk

15. 11. 2019

Tradicionalni slovenski zajtrk smo na šoli izvedli v petek, 15. novembra 2019. Izpeljali smo ga 1. šolsko uro. Učencem predmetne stopnje smo zajtrk postregli v jedilnici. Učencem od 1. do 6. razreda, smo zajtrk postregli v razredih.

Namen projekta Tradicionalni slovenski zajtrk in dneva slovenske hrane je spodbujati lokalno samooskrbo s kakovostno hrano iz lokalnega okolja. Hrana iz lokalnega okolja je sezonsko dostopnejša, sadje in zelenjava imata več vitaminov in posledično višjo hranilno vrednost. Zaradi bližine proizvodnje se lahko uporablja manj aditivov, kot so konzervansi, barvila ipd., taka živila pa so tudi prepoznavna po bogatem in tradicionalnem okusu. Z naročanjem živil od lokalnih pridelovalcev/predelovalcev posredno pripomoremo tudi k zmanjšanju sproščanja toplogrednih plinov zaradi krajših transportnih poti, zagotavljamo trajnostno rabo površin, namenjenih pridelavi hrane, ohranjamo delovna mesta na podeželju in dvigamo stopnjo samooskrbe s kakovostno, lokalno pridelano hrano. Za Tradicionalni slovenski zajtrk smo ponudili bio kruh, bio mleko, bio maslo, med in domače jabolko. Vsa živila so proizvedena v Sloveniji.     Tatjana Dominić – Radivojević

 

Tehniški dan na Ukmarčku 2019

12. 11. 2019

V torek, 12. 11. 2019, smo na Ukmarčku imeli 1. tehniški dan – Jesenski dan. Žreb barvnih kock je določil, v katero skupino se bodo otroci vključili. Razporedili so se v rumeno, oranžno, rdečo in rjavo skupino. Otroci so ta dan spoznavali značilnosti jeseni, opazovali jesenske pridelke, semena in listke ter se z njimi igrali in barvno ustvarjali.

Ta dan nas je obiskal mentor čebelarskega krožka na naši šoli, čebelar in učitelj Aleš Vodopivec. Otrokom je predstavil panj, življenje in organizacijo čebel v panjih, predvsem pa je poudaril pomen čebel za življenje na Zemlji (opraševanje). Otroci so se oblekli v bele zaščitne obleke za čebelarje, v roke pa so vzeli pripomočke, ki jih čebelar potrebuje za svoje delo v čebelnjaku. Otroci so 'prisluškovali brenčanju čebel v panju', povonjali čebelji vosek, po želji pa so ga lahko tudi pokusili. Čebelarju smo se zahvalili za bogato predstavitev ter tehniški dan zaključili z razstavo ustvarjenih izdelkov.

 

Obisk poklicnega nogometaša

23. 10. 2019

 

V sredo, 23.10.2019,nas je obiskal sošolkin oče, ki je po poklicu nogometaš. Naučil nas je pravil igre in z nami igral nogomet. Povedal nam je, da nogomet igra že 18 let, v svoji karieri je do zdaj zamenjal že 4 klube. Dodal je še, da je dan športnika naporen saj, imajo kar 2 treninga na dan. Na koncu nam je pokazal še nekaj trikov in dal nasvet, da je ključ do uspeha v športu ta, da moramo v njem uživati.

Novičkarji 5. b

 

Sajenje dreves v okolici šole

18. 10.2019

 

Šola je bogatejša za dve drevesi, ki bosta delali senco na tribunah šolskega igrišča. Hvala vsem, ki so pomagali pri sajenju!

 

Teden otroka 2019

7. 11. do 11. 11.

Od 7. od 11. oktobra smo na naši šoli v okviru tedna otroka, katerega letošnja tema je bila »Moje  pravice«,  med odmori izvajali različne igre za učence od šestega do devetega razreda. V ponedeljek smo imeli pantomimo, v torek glasbene stole, v sredo vlečenje vrvi, v četrtek igro twister in v petek vse zaključili z igro tombole. Letos smo kot nagrado za zmagovalce zadnjega dogodka (tombole) organizirali nekaj povsem novega in sicer nepozabno izkušnjo v escape room(u) ali sobi pobega, ki so jo organizirali učenci delovne skupine. V upanju, da smo učencem polepšali teden, se že veselimo naslednjega leta in novih izzivov.

 

Nočni pohod na Gažon

4. 10. 2019
 
V petek, 4.10.2019 smo se v okviru planinskega krožka Ukmarjetica odpravili na nočni pohod na Gažon. Na pohod smo se odpravili, ko je bilo sonce še visoko na obzorju, vračali pa smo se po trdi temi. Pot smo si osvetljevali z ročnimi in naglavnimi svetilkami. 
Na Gažonu smo se pod reflektorji igrali, pojedli malico in si pripovedovali strašljive zgodbice.
Med potjo domov smo si prepevali pesmice in tako odganjali strah.
Otroke sva spremljali učiteljici Andreja in Tanja.
 

 

Terenske vaje v Trst in okolico pri izbirnem predmetu Turistična vzgoja

1. 10. 2019 in 10. 10. 2019


V okviru izbirnega predmeta Turistična vzgoja smo z učenci proučevali Trst z okolico. Trst je turistično zelo zanimivo mesto s skoraj 210 000 prebivalci. Žal ga (pre)malo poznamo. Trst ima veliko turističnih zanimivosti, ki smo si jih seveda ogledali. Nekatere turistične zanimivosti so nam slabo poznane kot npr. Kleine Berlin (nem. Mali Berlin), ki je kompleks protiletalskih zaklonišč, ki so se uporabljala med drugo svetovno vojno v središču Trsta. Nato smo si ogledali še grad Miramar. Grad je dal zgraditi nadvojvoda Ferdinand Maksimilian I. Habsburško-Lotarinški (1832-1867), mlajši brat cesarja Franca Jožefa. Nato smo se zvečer vrnili domov. Namen terenskih vaj je bil ponoviti snov turistične vzgoje na drugačen način. vanje domačega kraja izvajali terensko delo na polotoku Seča pri Portorožu. Učenci so s pomočjo terenskega dela spoznavali geografske značilnosti in se hkrati lepo imeli. Mentor.: Peter Grbec

 

Dvodnevni tabor za učence izbirnega predmeta Raziskovanje domačega kraja

4. 10. - 5. 10. 2019

V petek, 4. oktobra in v soboto, 5. oktobra 2019 so devetošolci izbirnega predmeta Raziskovanje domačega kraja izvajali terensko delo na polotoku Seča pri Portorožu. Učenci so s pomočjo terenskega dela spoznavali geografske značilnosti in se hkrati lepo imeli. Mentor.: Peter Grbec

 

Tabor Ukmar uspešno izveden

26. 9. - 28. 9. 2019

 

V preteklih dveh tednih smo na šoli v okviru izbirnih predmetov Šport za zdravje in Šport za sprostitev pod mentorstvom učiteljev športa Matevža Ravnikarja in Sebastjana Mikše izvedli Tabor Ukmar (od četrtka popoldne do sobote popoldne). 

V šolskem oljčniku smo z učenci postavili šotore in učili se osnov taborjenja. Hkrati smo bili zelo športno aktivni, saj smo z učenci 7. razredov opravili 15 km pohod, z učenci 8. razredov pa 52 km kolesarjenje po priljubljeni Parenzani, ob sobotah dopoldne pa je bil čas namenjen aktivnostim na vodi. Otroci so v soboto po pospravljanju šotorov vidno utrujeni, z nasmehom na obrazu in s pridobljenimi novimi znanji zadovoljno zapustili oba tabora. 
 

 

Dan jezikov 2019

26. 9. 2019

 

V četrtek 26. 9.2019 so osmošolci in osmošolke naše šole obeležili evropski dan jezikov. Dan , ko praznujemo jezikovno raznolikost v Evropi in spodbujamo učenje jezikov, ki ga praznujemo od leta 2001.
Učenci so v sklopu tega dneva sodelovali v različnih delavnicah pripravljenih s strani učiteljic angleščine ter španščine in francoščine.
Barvali so zastavice različnih evropskih držav, pisali haikuje ter se učili o različnih jezikih.
Rezultat teh delavnic so bili tudi čudoviti likovni ter literarni izdelki, ki bodo razstavljeni po stenah hodnikov šole.
Glavno sporočilo tega dne pa je to, da je jezikovno znanje pomembno in pravica vsakega.

 

Vonj po Istri 2019 - sodelovanje v kuharskem šovu

21. 9. 2019


V soboto, 21.septembra 2019 so se dekleta naše šole iz 8.c razreda; Una, Lejla in Kim, udeležile kuharskega šova z naslovom Kulinarična eksplozija okusov na prireditvi Vonj po Istri 2019 v Krkavčah. V veliko pomoč ekipi je bila tudi sošolka Nika.
Dekleta so se izkazala v dveh izzivih: prepoznavanju okusov in kreativnosti pri pripravi finger fooda.
V prvem izzivu, so morale v 1 minuti iz pripravljene enolončnice ugotoviti in zapisati živila v enolončnici. Iz pravilno ugotovljenih sestavin so dekleta v 1 uri pripravile svojo enolončnico. V drugem izzivu so iz asortimana živil, ki so ga imeli na izbiro, morale pripraviti 30 porcij finger fooda. Pripravile so blitvine zvitke s pečenico.

Pripravljene jedi je komentirala in ocenjevala udeleženka šova MasterChefa Špela Golob.

Dekleta so se odlično odrezala pri obeh izzivih. Slike povedo več kot tekst.

Dekleta, bravo!!!

 

Peš po dolini Dragonje in po reki Dragonji

20. 9. -21. 9. 2019

V okviru izbirnega predmeta Okoljska vzgoja smo na dvodnevnih terenskih vajah proučevali dolino Dragonje. V petek, 20. 9. 2019 smo prespali v vasi Koštabona in se naslednji dan v dolino Dragonej odpravili peš. Namen dvodnevnih terenskih vaj v dolini Dragonje je naučiti učence pomen opazovanja in ohranitve narave na primeru doline Dragonje. Učencu so tako proučevali geografske in okoljske značilnosti Doline Dragonje. Vreme je bilo odlično. Razpoloženje tudi.

 

Učimo se, igramo se in programiramo z LEGO kockami

20. 9. 2019

Tudi letos poteka za 2., 3. in 4. razred interesna dejavnost LEGO robotika, kjer se učenci učijo, se igrajo in programiramo z LEGO kockami. Vsako uro se naučimo kaj novega. Tema današnje ure so bile dvoživke. Z učenci smo se učili o dvoživkah in o njihovem življenjskem krogu ter nato sestavili in programirali paglavčka.

 

Naravoslovni dan za devetošolce v Posočju

18. 9. 2019

Najprej smo si ogledali in občutili reko Sočo, nato smo se odpravili proti slapu Boka in si v Trenti ogledali veliak korita Soče. Nato smo se odpravili proti koritom Koritnice. V trdnjavi Kluže so nam člani društva 1313 na šaljiv način prikazali življenje vojakov na soški fronti. Za konec smo se ogledali še muzej 1. svetovne vojne na prostem Ravelnik se vrnili domov. Galerija slik.

 

Na državnih stopničkah tudi v plavanju

13. 9. 2019

 

Brez superblestečih posameznikov smo Ukmarci sestavili ekipo, katere vsak član je prispeval k velikemu uspehu na državnem prvenstvu slovenskih osnovnih šol v plavanju. Na petek 13. s polno luno je bila Ukmarjeva štafeta v sestavi Tia Mlinar, Lovrenc Cink, Lan Radin in Mija Rihter Medoš 2. v državi.
Prav tako 2. je bila Mija Rihter Medoš v kategoriji kategoriziranih plavalk, tretja pa Tia Mlinar med nekategoriziranimi, ki se je na oder prebila z zgolj stotinko prednosti pred četrtouvrščeno.
V finale 8 najboljših osnovnošolcev v Sloveniji sta se prebila tudi Lan Radin in Lovrenc Cink, a vse do štafet ostala brez odličja. Na štafetnem nastopu so vsi štirje plavalci plavali izjemno, ostali pa smo poskrbeli za najglasnejšo spodbudo s tribun. V cilju smo bili bliže zmagi, kot tretjemu mestu, a plavalci OŠ Vič so bili tokrat premočni. Preostale koprske štafete so se uvrstile na 8. (OŠ Ivana Babiča-Jagra Marezige) in 9. mesto (OŠ Dušana Bordona Semedela).
Vzdušje na 90 let starem Bloudkovem kopališču Ilirija je bilo zelo prijetno in lahko smo ponosni na vse naše odlične predstavnike.

 

Naše učenke na šolskem občinskem tekmovanju v odbojki na mivki

6. 9. 2019

 

Naše učenke so se udeležile šolskega občinskega tekmovanja v odbojki na mivki. Bile so odlične in dosegle drugo mesto. Čestitamo.

 

Prvi šolski dan

2. 9. 2019

Prvi šolski dan je bil sončen za naše prvošolce.  Starši so jih pospremili v šolo, kjer jih je s pesmijo sprejel šolski pevski zbor. Na odru so si lahko ogledali čudovito predstavo z naslovom Ježek gre v šolo.  Polni pričakovanja so se spoznali s svojimi učiteljicami in pogumno odkorakali v razred, kjer so z rutko uradno postali člani šole.
Ob klepetu z novimi prijatelji so se posladkali s torto in se prav prijetno zabavali.

 

Novice iz letovanja na Rakitni 2019 (2. skupina)

2. 7. 2019

 

Dragi starši, Sporočamo, da smo dan lepo preživeli, se v jezeru osvežili in noč sladko prespali. Topel objem in lep pozdrav z Rakitne.

 

 

Letovanje na Rakitni 2019

26. 6. 2019, 28. 6. 2019

 

Lep pozdrav z Rakitne. Tu nam je zelo vroče a lepo. Mirno smo prespali celo noč in danes gremo novim dogodivščinam naproti. Velik objeeeeeem, dragi starši.

Za nami je še 1 dan poln dogodivščin. Uff...bilo je vroče in še bolj vroče, ko smo se podali na škratkovo pot ter doživeli pastirčkove igrarije in se podali športnemu plezalnemu izzivu naproti. Ohladili smo se v senci, ko smo lizali sladoled in se sladkali ter ustvarjali hladnih prostorih.Zvečer pa še mega ohladitev v jezeru in na sprehodu s škratkovimi lanternami, ko so nam kresničke poplesavale okoli glave. Noč nas je v trenutku vzela in smo hitro zaprli očke, da si naberemo energije, saj danes gremo na Krim. Dragi starši, malo vas pogrešamo, a tukaj imamo toliko dela, da se šele zvečer spomnimo, da se kmalu se vidimo (samo še 1x spat). En veeeeliiik objem z Rakitne.

 

Prvošolci na plavanju

17. 6. 2019

Besedilo: Čofotanje, igra, plavanje, potapljanje, druženje, smeh – to je zabava nas prvošolcev v teh toplih dneh!

 

Predstavitev knjige Slovenski otroci na Tržaškem

14. 6. 2019

 

V petek, 14. junija, smo v Tržaškem knjižnem središču v Trstu pripravili dogodek, na katerem so udeleženci imeli priložnost prisluhniti predstavitvi knjige »Slovenski otroci na Tržaškem«. Knjiga je nastala z željo, da bi učencem približali življenje ljudi, ki živijo onkraj slovenskih etničnih meja v Tržaški pokrajini.

Več v članku Primorskega dnevnika.

 

Učenci tudi letos pridobili priznanja Mladi parkoslovec

 

V šolskem letu 2018/19, smo z učenci 5. in 6. razreda že drugo leto zapored raziskovali v projektu Naravni parki Slovenije. V različnih spletnih nalogah smo se popeljali med zanimivosti štirinajstih zavarovanih naravnih območjih Slovenije. Za popestritev smo ročno izdelali tudi ekološke mozaike živali, ki jih najdemo na različnih zavarovanih območjih. Naše umetnine so razstavljene v raziskovalnem centru Škocjanski zatok. Aktivnost je potekala od oktobra 2018 do maja 2019.
 Čestitamo mladim radovednežem, željanih dodatnih znanj.

Priznanje in naziv Mladi parkoslovec je prejelo 16 učencev 5. in 6. razreda.

Mentor Tomo Drevenšek

 

Valeta 2019: poslovila se je še ena generacija devetošolcev

13. 6. 2019

 

V četrtek, 13. junija 2019 je na naši šoli potekala valeta. Devetošolci so samostojno pripravili prireditev, ki je bila zanimiva in mladostno razigrana. Lepo so se poslovili od naše šole. Želimo jim veliko uspeha in kakor so samo zapisali na vabilo: "kakor lučko sredi trave, ki spomine s sabo vzame, nas odneslo bo v daljave."

 

Tekma učitelji : učenci v odbojki 2019

12. 6. 2019

 

V sredo, 12. junija2019 stza se drugo urov poslovilni tekmi pomerili ekipi učitečljev ter ekipi učenk in učencev devetošolcev. Kljub temu, da so se učenci in učenke dobro upirali so učitelji zmagali s 3:0 v nizih. Hvala navijačem na tribunah. Imeli smo se lepo.

 

Ukulele: zaklljučni nastop za starše

11. 6. 2019

 

V torek, 11.6. 2019, so učenci interesnih dejavnosti "Ukulele na prireditvah šole" in "Rasti mala kitara - ukulele" z mentorjem pripravili zaključni nastop za starše. 

 

Medsebojno pomoč, prostovoljno delo in obisk osamljenega starostnika na domu

7. 6. 2019

 

Društvo upokojencev Žusterna je našo šolo povabilo k sodelovanju, da bi se jim pridružili pri prostovoljnem delu. Programu je namenjen temu, da bi starejši, če to želijo in zmorejo, čim dlje ostali v domačem okolju. Gre za medsebojno pomoč, prostovoljno delo, obisk osamljenega starostnika na dom. V  sklopu projekta POŠ 2016–2021 sta učenki Lisa Funa in Gaia Vanessa Kavčnik iz 7.a  razreda enkrat tedensko obiskali starostnika. Od novembra pa vse do junija sta obiskovali gospo Ivanko. Društvo upokojencev Žusterna je učenkama podelilo pohvalo za pomoč starejšim iz lokalnega okolja. Na obisk je prišla tudi novinarka Primorskih novic, ki je z učenkama in gospo Ivanko izvedla intervju. Več v članku.

 

Kritična uporaba interneta - ne verjemi vsemu, kar najdeš na spletu!

30. 5. 2019

V sklopu projekta POŠ 2016–2021 smo sodelovali v nagradnem natečaju Safe.si za osnovne šole z letošnjo tematiko »Kritična uporaba interneta - ne verjemi vsemu, kar najdeš na spletu!«

Učenke 4.a (Julija Kocjan, Mana Rampini Florjančič, Lana Goja, Kaja Grosek) so ustvarile foto strip »Super Fibi« in med številnimi prijavljenimi skupinami dosegle drugo mesto.

30. maja smo se udeležile zaključnega dogodka v Ljubljani, kamor smo se odpravile z vlakom. V Kinodvoru smo si ogledale slovenski dokumentarni film »Ptice jezer, njihova vrnitev«.  Filmu je sledila podelitev nagrad in zaslužen prigrizek ter nepogrešljiva sladica v mestnem parku Tivoli.

Mentorica Emilija Podjavoršek

 

Branje ne pozna meja / Čitanje ne poznaje granic

17. 5. 2019

 

V petek, 17. maja 2019, smo v okviru mednarodnega projekta "Branje ne pozna meja / Čitanje ne poznaje granice" obiskali partnersko šolo Dr. Branimira Markovića Ravna Gora v Gorskem kotarju na Hrvaškem. Gostitelji so nas zelo gostoljubno sprejeli in nam pripravili bogat program. Udeleženci so bili učenci 4. B razreda z mentorico Andrejo Spudič in učenci 9. B in C razreda z mentorico Patricijo Kravanja. 
 
Mateja Kokošar, koordinatorica projekta
 

 

Četrtošolci postali mladi člani območnega združenja Rdečega križa Koper

15. 5. 2019

Skupina naših četrtošolcev se je 15.5.2019 pridružila veliki prostovoljski družini Rdečega križa.
Postali so mladi člani območnega združenja RK Koper.Dobili so izkaznice mladih članov in darilca.
Njihovi vrstniki, ki so bili zmagovalci na kvizu RK in mladi, so jim prikazali oživljanje in povedali veliko o zgodovini ter vrednotah RK.

Učenci 4.a so jim lepo zapeli.

 

Državno tekmovanje z mobilnimi roboti

14. 5. 2019

V torek, 14. maja 2019 smo se na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko v Mariboru, udeležili na državnem tekmovanju z mobilnimi roboti za učence in dijake.

Z učenciFabian Fontanot, Nik Zlatič (manjkal, ker ne more bit na dveh tekmovanjih hkrati :) ), Matej Markuža, Kevin Jerman, Tilen Jelen.
-  osvojili 2., 3. in 10. mesto iz teoretičnega znanja elektronike v robotiki. (elektronsko in ustno ocenjevanje znanja)
-  7.  in 10. mesto samogradni robotki
-  20. in 23. mesto Lego robotki

Na tekmovanju iz omenjenih kategorij je letos sodelovalo 54 ekip iz vse Slovenije!
Učencem čestitamo!

Mentor Tomo Drevenšek

https://www.vecer.com/roboti-iskali-pot-iz-labirinta-igrali-nogomet-sledili-crti-in-plesali-z-ucenci-10008462

 

Državno tekmovanje mladih raziskovalcev v Murski Soboti

14. 5. 2019

 

V torek, 14. 5. 2019, je potekalo že 53. srečanje mladih raziskovalcev Slovenije. Najboljše ekipe Osnovno in srednješolcev so predstavile svoje raziskovalne naloge na 19 različnih področij in sicer kar 506 različnih tem.

Naši učenci Ivona Rea Vugrinec, Diego Bonaca in Nik Zlatič so na državnem tekmovanju ZOTK Slovenije  »mladi raziskovalci« prejeli srebrno sovico (srebrno priznanje). Iskreno čestitamo.

Mentor Tomo Drevenšek

 

Prvošolci uredili svoj vrtiček

7. 5. 2019

 

Na Ukmarčku so prvošolci uredili svoj vrtiček. Galerija slik.

 

 

Uspel projekt "20 za 20"

19. 4. 2019


V petek, 19. 04. 2019 smo imeli na OŠ Antona Ukmarja Koper glasbeno prireditev in izpeljava projekta "20za20".

Kot šola smo se prijavili na projekt "20za20", ki ga vodi in izvaja znan slovenski bobnar - glasbenik Marko Soršak Soki in bili izbrani kot 111. šola v Sloveniji, kjer smo dobili glasbene inštrumente. Seveda pa Soki ne bi mogel izpeljati toliko projektov brez pomoči srčnih donatorjev. Našo šolo je podprlo podjetje TETA FRIDA iz Maribora. Šoli so podarili v trajno last akustično kitaro, ukulele kitaro, palčke za bobne, zvočnik in boben cajon, za kar smo jih iskreno hvaležni.

Začetek prireditve je odprla naša ravnateljica gospa Gabrijela Dolinšek in napovedala presenečenje za otroke. Nastopila je glasbena skupina BORN ROCKERS pod vodstvom Taljuba Lapajneta. Predstavila se je tudi skupina UKULELE NA ŠOLSKIH PRIREDITVAH pod mentorstvom Milošem Koradinom. MPZ pa je zapel dve pesmi ob spremljavi cajona in kitare pod vodstvom Veronike Ferfolje. Nato smo povabili našega posebnega gosta Marka Sorška Sokija, kjer je izvedel krajšo animacijo otrok, predstavitev in podelitev inštrumentov v trajno last OŠ, predstavitev donatorja TETA FRIDA. Na koncu je povedala nekaj zaključnih besed še gospa podravnateljica Vesna Berce. Vso prireditev sem vodil in povezoval Boris Vogrinec. Naredili smo skupinsko slikanje, prireditev pa zaključili z BORN ROCKERS-i in si zaželeli lepe velikonočne praznike.

Napisal Boris Vogrinec.

 

Rdeči križ in mladi prostovoljci za boljši svet

18. 4. 2019

Ob tednu Rdečega križa je potekala 12. prireditev in Kviz za četrtošolce osnovnih šol Mestne občine Koper in Ankaran, na temo »Rdeči križ in mladi prostovoljci za boljši svet«. Učenci in učenke naše šole so se odlično odrezali. Skupina z zasedbo treh učenk, je dosegla 1. mesto.

Mentorica : Alenka Veselica

 

Regijsko tekmovanje v robotiki

18. 4. 2019
 
 
Učenci so 18. 4. 2019 v Portorožu na tekmovanju iz robotike dosegli mesta v raznih disciplinah robotike.:
2. mesto (mikrokontroler, robosled – črta)
3. mesto (robosled – črta)
4. mesto (robosled – lego) – enak čas
4. mesto (robosled – lego) – enak čas
5. mesto (robosled – lego)
9. mesto (robosled – črta)
 
Tekmovali smo z 15 učenci oziroma 11 ekip v treh disciplinah, zato smo kot šola dosegli največ točk.  Nagrada učencem: spajkalnik, polnilec za baterije, set zabavne elektronike,..  Nagrada šoli: spajkalnik in ščipalke za elektroniko. 

Učencem in mentorju Tomu Drevenšku za zbrane točke in  uvrstitev na državno tekmovanje iskreno čestitamo.
 
 

 

Tehniški dan: Tržnica veščin za šestošolce

16. 4. 2019

 

Šestošolci so že nestrpno pričakovali TRŽNICO VEŠČIN, ki je potekala v torek, 16. 4. 2019 v sklopu projekta POGUM.

Pri izpeljavi tehniškega dne so imeli ključno vlogo učenci 6.c razreda, saj so imeli aktivno vlogo pri organizaciji. Učenci so izbirali med 13 različnimi delavnicami, pri katerih so spoznavali različne veščine in iskali informacije o različnih poklicih. Spoznavali so veščine risanja stripov, učenja portugalščine, izdelovali zeliščne lizike in kopalno sol, urejali slike na računalniku, občudovali gasilce ter reševalne pse, razmišljali o 4. industrijski revoluciji, tiskali s 3D tiskalnikom, odkrivali svet kapitana ladje, spoznavali področje mikrobiologije, prisluhnili so klicnemu centru 112 in glasbeniku ter se pogovarjali s policistom vodnikom službenih psov.

Dan je bil poln novih izkušenj, vtisov in nasmehov.

                                                                                                                        Razvojni tim projekta Pogum

 

Palčica Pomagalčica: "POMAGATI IN DELITI Z NEKOM JE LEPO"

16. 4. 2019

 

V torek, 16. aprila, je ekipa UP budi obiskala 2. d razred  Osnovne šole Antona Ukmarja, da se spozna s Palčico Pomagalčico.

Nekega zimskega jutra je ob otroškem petju zaživela Palčica Pomagalčica, ki je v pogledih učencev začutila misel: »Pomagati in deliti z nekom je lepo!«. Zraven nje so zaživeli tudi škratki, ki imajo v času pouka vlogo učencev. Kdo je ta prijazna oseba, kakšna je njena vizija in vizija humanitarnega društva Palčica Pomagalčica, ki bo kmalu uradno zaživelo, ter kako humanost vidijo njeni škratki, si oglejte v video-prispevku.

Avtorica prispevha: Anja Curk Repič (19.04.2019)

Vir: Kliknite tukaj

https://www.youtube.com/watch?time_continue=74&v=ncmt3_UVXeY

 

Prekmurje: vulkan?

12. 4. - 13. 4. 2019

 

Učenci izbirnega predmeta Življenje človeka na Zemlji in Okoljska vzgoja so v petek in soboto, od 12. 4. do 13. 4. 2019 dva dni raziskovali Prekmurje, Ptuj in Maribor z okolico. najprej smo se odpravili  v Maribor, kjer smo raziskali najstarejšo trto na svetu, mestne zanimivosti in stadion Ljudski vrt. Nato smo raziskovali vulkan v doživljajskem parku Vulkanija, Grad Grad in iskali minerale olivina v kamnolomu vulkanskega pepela, ter prespali v CŠOD na Ptuju.  Naslednji dan smo veslali po Ptujskem "morju", kakor pravijo domačini Ptujskemu jezeru, si ogledali Ptuj in sekvojo. 

 

Projekt GeoBio Dragonja: že drugo leto zapored so učenci proučevali dolino Dragonje

8., 10. in 12. april 2019

 

Sedmošolci so 8., 10. in 12. aprila 2019 s pomočjo aplikacije iNaturalist poskušali popisati biodiverziteto in geografske pojave v dolini Dragonje. Namen projekta GeoBio Dragonja je bil učence naučiti opazovati živo naravo okoli sebe. Učenci so s pomočjo mobilnega telefona ali tablice (v šoli imamo 28 tablic) poslikali rastline ali živali, poimenovati pa jo je pomagal ali računalnik ali pa učitelja Irena Kodrič Pasori in Peter Grbec. Učenci so bil nad terenskim delom navdušeni, saj so skupaj v dveh letih odkar traja ta projekt poslikali več kot 3600 slik rastlin in živali in poskušali prepoznati več kot 350 različnih vrst. Upamo tudi na pomoč skupnosti portala iNaturalist. Imeli smo se res lepo.

Projekt si lahko ogledate tukaj.

 

Terenske vaje v hotelski verigi LifeClass v Portorožu

4. 4. 2019

 

V četrtek, 4. 4. 2019, smo se z učenci izbirnega predmeta Turistična vzgoja odpravili raziskovat hotele LifeClass v  Portorožu.  Na terenskih vajah so učenci spoznavali življenje v hotelih s petimi zvezdicami in možnosti zaposlitve v turizmu. Nato je sledilo terensko delo po Portorožu.

 

 

Učenci 5.a razreda zmagovalci tekmovanja Berimo z Rovko Črkolovko

4. 4. 2019

 

Na letošnjem bralnem tekmovanju Berimo z Rovko Črkolovko, ki ga organizira Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper – oddelek za mlade  bralce, so tekmovali učenci petih in šestih razredov s kar 25 osnovnih šol.
Med petošolci so zmagovalci učenci 5. a OŠ Antona Ukmarja Koper, ki so prejeli pokal s silhueto Rovke Črkolovke. 25 učencev iz 5.a je prebralo 256 knjig. Med njimi sta dva učenca prebrala vseh 43 knjig s seznama. To sta Darijan Savanović in Lan Sever.

 

 

Uvrstitev na državno tekmovanje raziskovalnih nalog mladih raziskovalcev

3. 4. 2019

Dne, 3. 4. 2019 smo se z našimi učenci udeležili regijskega srečanja mladinskih raziskovalcev na Univerzi na Primorskem, Fakulteti za manegement, in smo se uvrstili na drzavno tekmovanje raziskovalnih nalog mladinskih raziskovalcev.

Teme:
1.  Ali lahko s prostim očesom vidimo zvočne valove
2. Osvetljenost delovnih mest v osnovni šoli
- Nik Zlatič, 8.r
- Diego Bonaca, 9.r
- Ivona Rea Vugrinec, 9.r
- Fabian Fontanot, 9.r
- Enej Dolšak Fabris, 9.r
- Matej Markuža, 9.r

Organizirano je pod okriljem zveze za tehnično kulturo Slovenije, ki na republiškem nivoju organizira državno srečanje mladih raziskovalcev.

Namen mladinskega raziskovanja je uvajanje učencev in dijakov v znanost, popularizacija znanosti ter tehnike in odkrivanje nadarjenih učencev in dijakov na posameznih področjih raziskovanja.     

Cilj mladinskega raziskovanja pa je učence in dijake iz obalno-kraške regije v čim večjem številu spodbuditi k poglabljanju znanja, ustvarjalnosti in kreativnosti ter jih navdušiti za raziskovanje.

Učencem in mentorju Tomu Drevenšku iskreno čestitamo.

Naše učenke odlične v skokih z male prožne ponjave

25. 3. 2019

 

V četrtek, 20.2.2019, je na naši šoli potekalo polfinale državnega tekmovanja v skokih z male prožne ponjave. Osnovno šolo Antona Ukmarja so zastopale učenke od 1. do 9. razreda (VERGAN RUBY, BLATNIK JULIJA, SEVER KIM, FONTANOT FIONA, ULČAR ANA, JURIŠIĆ KATJA, BENČIČ VITA, ŠTRUBELJ SARA, BEDENE BELANA, OVCHINNIKOVA ALEXANDRA, MIA SEVER, HORVAT SARA, , GROŠIĆ SORAJA, STOJANOVIČ ZARJA ERIKA, ŠTRAVS GAJA, UGRIN BON NOEL, LOVREČIČ MARUŠA, SIKUR FIONA, TAYRA MADŽAROVIĆ, NINA KARAPANDŽIĆ, PRAŽNIKAR RONJA, LELIĆ AJLA, SUKANOVIĆ LEJLA, MELANI FRANCA, VAJGEL MIA, POROČNIK MANCA, SIKUR AURORA, MADŽAROVIĆ DAYNA, BELEC TAJDA, KASTELIC ANET).
Najmlajše deklice so dosegle  3. mesto, mlajše deklice 2. mesto, starejše deklice pa več kot odlično
1. mesto. Posamezno je na stopničkah stala mlajša deklica Tayra Madžarović.


V finalu državnega tekmovanja, ki je na naši šoli potekalo v ponedeljek, 25.3.2019, so državne podprvakinje postale mlajše deklice (TAYRA MADŽAROVIĆ, STOJANOVIČ ZARJA ERIKA, FIONA SIKUR, LOVREČIČ MARUŠA, MIA SEVER). Posamezno je državna prvakinja postala TAYRA MADŽAROVIĆ. Starejše deklice (SUKANOVIĆ LEJLA, PRAŽNIKAR RONJA, MADŽAROVIĆ DAYNA, KASTELIC ANET, MELANI FRANCA) so bile 4.najboljše v državi.
Iskrene čestitke vsem tekmovalkam za odlične uspehe!!

 

Rojeni rokerji

8. 3. 2019

 

Šolski ansambel se je 8. marca udeležil srečanja šolskih ansamblov "ŠANS" 2019 na osnovni šoli Voličina pri Mariboru.Nastopalo je 15 ansamblov iz cele Slovenije. Svoj nastop so učenci odlično opravili in za to dobili priznanje. Čestitamo.

 

Na koprski osnovni šoli Antona Ukmarja s francoskimi gosti v esperantu

5. 3. 2019

 

Koprsko osnovno šolo Antona Ukmarja so obiskali učenci francoske šole Vincent Considerant. Mladi se na obeh šolah učijo jezika esperanta, mednarodnega sporazumevalnega jezika, ki je nastal ob koncu 19. stoletja. Na koprski šoli ga učenci spoznavajo od leta 2008.

Učenka OŠ Antona Ukmarja Gaja Vanesa se esperanta uči že dobro leto in pol: "Izbrala sem ga, ker je esperanto mednarodni jezik, ni ne tvoj ni ne moj, ni od nobenega, hkrati pa od vseh. Je zelo preprost, imaš samo 16 pravil, se ga hitro naučiš, tako da lahko hitro komuniciraš."

Interesno dejavnost esperanta obiskuje v šolskem letu običajno od deset do 25 učencev, pravi učitelj Peter Grbec: "Moram reči, da sem navdušen nad zanimanjem in tudi način poučevanja je malo poseben. Učenci se učijo tri jezike hkrati s pomočjo aplikacije Duolingo in da je učenje neke vrste igra, se samostojno učijo esperanta s pomočjo angleščine in hkrati trenirajo tudi slovenščino."

S šolo iz Francije, kjer se prav tako učijo esperanta, so že pred leti navezali stike. Profesor Emmanuel Desbrieres iz šole Vincent Considerant pravi, da so uspeli uresničiti željo in obiskali Slovenijo: "S koprsko šolo smo se povezali že preko skypa in učenci so se lahko že tako pogovarjali v esperantu. Veseli smo, da smo lahko prišli v Koper."

V prihodnjih dneh bodo tako obiskali Predjamski grad, Postojnsko jamo, ogledali pa si bodo tudi soline v Sečovljah. Remi pravi, da se je esperanta začel učiti pred kratkim: "Je mednarodni jezik, pravšnji za potovanja." Na koprski šoli so sicer spoznali zanimivosti kraja, učni program in se z vrstniki pogovarjali v esperantu.

Tjaša Lotrič (vir: Radio Koper)


 

Mlajši deški naše šole občinski prvaki

13. 2. 2019

 

V sredo, 13. 2. 2018 so mlajši dečki na občinskem prvenstvu v košarki dosegli 1. mesto. Tekmovanje je potekalo na OŠ Koper. Čestitamo!
 
 

 

Šola v naravi za učence 4.c razreda

11. 2. - 15. 2. 2019

 

V ponedeljek, 11. 2. 2019, smo se učenci 4. c razreda odpravili v šolo v naravi v Kočevje, kjer naj bi se preizkusili v teku na smučeh :) Topli vremenski pogoji so nam omogočili ogled mesta Kočevje, sprehod v bližnji gozd in igre na prostem..., poleg izvajanja naravoslovnih eksperimentov, lokostrelstva in kviza z zanimivimi vprašanji... Čaka nas še ogled jame in kurjenje ognja, pa težko pričakovani večerni disko :)

 

Šola v naravi za 4.a in 4. b razred

 

Učenci 4.a in 4.b so se v domu Jurček v Kočevju imeli zelo lepo, kljub temu, da ni bilo snega.

Učitreljice Jasna,Andreja in Marinka

 

Poslikava sten na razredni stopnji

31. 1. 2019

V sklopu projekta Popestrimo šolo (POŠ) smo s skupino učenk poslikale stene garderobe na razredni stopnji .
Zdaj jih krasijo pisane poslikave, ki razveseljujejo učence.

Mentorica: Emilija Podjavoršek

 

Naši učenci so se uvrstili v polfinale državnega tekmovanja v rokometu

30. 1. 2019

Učenci naše šole so v sredo, 30.1.2019 sodelovali na četrtfinalnem turnirju v rokometu za starejše učence v Železnikih.  Z dvema zmagama so se uvrstili v polfinale državnega tekmovanja. Čestitamo!

 

Učenci 5.c sporočajo, da se imajo lepo v šoli v naravi.

28. 1. - 1. 2. 2019

 

Nekaj fotoutrinkov.

 

Obisk učencev španščine na potopisnem predavanju Peru, Bolivija, Argentina

24. 1. 2019

Z učenci izbirnega predmeta španščina smo v četrtek, 24. 1. 2019, v Kulturnem domu Izola z zanimanjem prisluhnili velikemu popotniku Zoranu Furmanu. Tokrat nam je predstavil lepote Peruja, Bolivije in Argentine. V tem koščku sveta je znanje španščine pomembno, saj domačini druge tuje jezike slabo ali sploh ne poznajo. Upajmo, da bo nekatere učence pot zanesla tudi v tako oddaljene kraje, kot je Latinska Amerika, in bodo lahko svoje znanje španščine nekoč koristno uporabili.  

Maša Avsenak Zobec, učiteljica španščine

 

Šola v naravi za 5.a in 5.b na Cerknem

21. 1. 2019 - 25. 1. 2019

 

5.a in 5.b Smo v šoli v naravi v CŠOD-ju Cerkno. Imamo se lepo,snega je dovolj,vsi ze smucamo in se zabavamo na razlicnih dejavnostih.

Učiteljici Nataša Rok Poročnik in Katja Gantar

 

Ogled letališča in hotela Kempinksi Palace Portorož v okviru izbirnega predmeta Turistična vzgoja

16. 1. 2019


V sredo, 16. 1. 2019, so se učenci izbirnega predmeta Turistična vzgoja odpravili raziskovat mednarodno letališče Portorož in hotel Kempinski Palace Portorož, ki velja za najlepši hotel v Sloveniji. Na terenskih vajah so učenci spoznali pomen letalskega prometa za turizem in edini hotel s petimi zvezdicami in oznako "superior" v Sloveniji. Učenci so se tudi seznanili z možnostmi zaposlitve v turizmu. Na koncu terenskih vaj smo si za zaključek privoščili še okrepčilo. Mentor: Peter Grbec.

 

Učenci 6.c razreda: To sem jaz

15. 1. 2019

V okviru projekta Pogum je v torek, 15.1. 2019, potekal tehniški dan z naslovom To sem jaz, kjer so učenci 6.c razreda razvijali kompetence podjetnosti, predvsem pa so spoznavali samega sebe preko različnih aktivnostih. Cilj tehniškega dne je bil osveščanje učencev o pomembnosti poznavanja svojih močnih področij in interesov ter prevzemanje odgovornosti za lastne odločitve z namenom, da bodo začeli razmišljati o  prvih korakih na svoji poklicni poti.

 

Astronomski večer Pogled v nočno nebo

11. 1. 2019

 

V okviru izbirnega predmeta Raziskovanje domačega kraja so devetošolci v petek, 11. 1. 2019, v večernih in nočnih urah opazovali nočno nebo nad Koprom, si sami pripravili hrano in nato prespali na šoli. Bilo je lepo. 

Mentor: Peter Grbec, učitelj spreljevalec: Tomo Drevenšek.

 

Interesno dejavnost Lego robotika sta obiskala dva pomembna gosta

21. 12. 2018

 

V petek, 21. 12. 2018, sta učence interesne dejavnosti Lego Robotika obiskala Božiček in Jelenček Rudolf (oba seveda iz lego kock) in učencem zaželele lepe praznike. Več si lahko ogledate v video posnetku.

 

Uspešno izveden bazar na naši šoli

18. 12. 2018

Bilo je naporno, ustvarjalno in čarobno. Zahvaljujemo se vsem učiteljem, učencem in staršem, ki so z nami sodelovali z izdelki in delom na stojnicah ter obiskovalcem za navdušenje in prispevke. Hvala
Učenci 6. razredov in izbirnega predmeta Načini prehranjevanja.

Hvala, Tatjana

 

Petošolci na bazarju

18. 12. 2018

Lepo nam je bilo in uživali smo.

 

Učenci ustvarjali risanke o zmanjševanju globalnega segrevanja ozračja

13. 12. 2018

 

Učenci izbirnega predmeta Okoljska vzgoja OŠ Antona Ukmarja Koper so s pomočjo aplikacije Stop motion studio izdelali risanke, kako bi oni zmanjšali globalno segrevanje ozračja. Predstavljamo vam zmagovalno risanko. Čestitke.

.be

 

 

Naše učenke odlične v akrobatiki

4. 12. 2108

 

V ponedeljek, 26.11.2018, je na Osnovni šoli Dušana Bordona potekalo polfinale državnega tekmovanja v akrobatiki. Osnovno šolo Antona Ukmarja so zastopale učenke od 1. do 9. razreda ( BLATNIK JULIJA, SEVER KIM, FONTANOT FIONA, ULČAR ANA, GRMŠEK VERONIKA, JURIŠIĆ KATJA, BENČIČ VITA, ŠTRUBELJ SARA, MOČIBOB SOFIA, BEDENE BELANA, FAVENTO BEZJAK EVA, HORVAT SARA, , GROŠIĆ SORAJA, STOJANOVIČ ZARJA ERIKA, ŠTRAVS GAJA, UGRIN BON NOEL, NEVZATOVIĆ UNA, LOVREČIČ MARUŠA, SIKUR FIONA, PRAŽNIKAR RONJA, LELIĆ AJLA, SUKANOVIĆ LEJLA, HALKIĆ TISA, VAJGEL MIA, POROČNIK MANCA, SIKUR AURORA, MADŽAROVIĆ DAYNA, BELEC TAJDA, KASTELIC ANET).

Najmlajše deklice so dosegle zavidljivo 1. mesto, mlajše deklice in starejše deklice pa več kot odlično 2. mesto. Posamezno sta na stopničkah stali najmlajši deklici Sofija in Kim ter mlajša deklica Maruša.

V finalu državnega tekmovanja, ki je potekalo v torek, 4.12.2018, na Osnovni šoli Brežice, so državne podprvakinje postale mlajše deklice (PLACER GAJA, STOJANOVIČ ZARJA ERIKA, ŠTRAVS GAJA, LOVREČIČ MARUŠA, FAVENTO BEZJAK EVA). Starejše deklice (MOČIBOB SCARLET, SUKANOVIĆ LEJLA, PRAŽNIKAR RONJA, MADŽAROVIĆ DAYNA, KASTELIC ANET) so bile 5.najboljše v državi.

Iskrene čestitke vsem tekmovalkam za odlične uspehe!!

 

Učenci so obiskali starejše občane v Obalnem domu upokojencev Koper

4. 12. 2018

V mesecu novembru in decembru smo obiskali starejše občane, ki so nastanjeni v   Obalnem domu upokojencev Koper. V sklopu projekta Popestrimo šolo in projekta Simbioza šola je skupina učencev 7. in 8. razredov skupaj s starostniki izdelala praznične okraske iz slanega testa. Skupaj smo okrasili prostore Obalnega doma. Z medsebojnim aktivnim druženjem učencev in starejših oseb, spoštljivim odnosom in delom, smo obogatili medčloveške odnose ter poskrbeli za izmenjavo znanj in izkušenj med različnimi generacijami.


 

Obisk Televizije in Radia Koper

4. 12. 2018

 

Z učenci retorike smo se v torek, 4. 12. 2018, odpravili na ogled Televizije in Radia Koper. Učenci so se spoznali z različnimi poklici in se preizkusili pred kamero in mikrofonom. Skupaj smo preživeli poučno in zanimivo popoldne. Učiteljica retorike: Maša Avsenak Zobec

Razstava likovnih del učencev izbirnega predmeta Likovno ŭstvarjanje (4.-6. razred)

11. 11. 2018


V okviru likovnega ustvarjanja za 4.-6. razrede, so učenci risali ribice. Ob zaključku likovne naloge, smo na hodniku predmetne stopnje pripravili likovno razstavo.

Mentorica: Katarina Kleibencetl Božič

 

Interesna dejavnost LEGO robotika za učence 2. in 3. razredov

6. 11. 2018

 

V letošnjem šolskem letu lahko učenci 2. in 3. razreda obiskujejo interesno dejavnost LEGO robotika. Učenci sestavljajo in programirajo lego kocke WeDo 2.0, uporabljajo različne senzorje, raziskujejo in krepijo timsko delo. Hkrati se s pomočjo šolskih tablic učijo programirati.  

 

Kratka znanstveno raziskovalna delavnica za osmošolce

30. 10. 2018

 

V torek 30.10. v času krompirjevih počitnic smo z učenci 8. razreda izvedli kratko znanstveno raziskovalno delavnico iz področja fizike. Čestitamo vsem udelžencem, ki so se izkazali v raziskovanju znanosti.

Vodja projekta Tomo Drevenšek


 

Razstava likovnih del učencev izbirnega predmeta Likovno snovanje

26. 10. 2018

 

V okviru likovnega snovanja 1 za 7. razrede, so učenci risali morske živali. Ustvarjali so na področju risanja s ciljem, da so se črtno izražali in iskali pestrost v obliki in vzorcih.
Ob zaključku likovne naloge, smo na hodniku predmetne stopnje pripravili likovno razstavo.

Mentorica LS1: Katarina Kleibencetl Božič

 

Učenci razmišljajo o varčevanju in potrošniških ciljih

24. 10. in 25. 10. 2018

 

V sredo in četrtek, 24. 10. in 25. 10. 2018, so na naši šoli zaposleni Intesa Sanpaolo bank iz Kopra izpeljali delavnico NA TEBI JE! Cilj delavnice je bil učence sedmega in osmega razreda spodbuditi k poznavanju upravljanja z lastnimi financami, spodbuditi učence k razmišljanju o pomenu varčevanja in razporeditve financ za doseganje potrošniških ciljev. Učenci so z zanimanjem sodelovali in razmišljali o svojih kratkoročnih, srednjeročnih in dolgoročnih finančnih ciljih.

 

 Teden otroka in mavrica

1. 10. 2018

 

1. oktobra se je začel Teden otroka in še isti dan je naše najmlajše učence razveselila mavrica.

 

Športni dan 3.a razreda

29. 9. 2018

 

3.a razred s pogledom na morje pošilja pozno poletni pozdrav!

 

Na naši šoli so potekale od 26. 6. do 13. 7. 2018 aktivne počitnice

26. 6. - 13. 7. 2018

 

Na naši šoli so potekale od 26. 6. do 13. 7. 2018 aktivne počitnice, na katerih so bili otroci res aktivni. Učiteljice so otrokom risale poljubne tetovaže s flomastri za kožo, učenci so pod mentorstvom izdelovali "šparovčke", barvali pobarvanke, izdelovali risane junake, igrali namizni nogomet, šivali (izdelali so si predpasnike), pletli zapestnice, izdelovali so predmete iz das mase, navijali smo na rokometnih tekmah, saj smo gostili Eurofest na naši šoli, risali s kredami, risali na kamne, sestavljali sestavljanke, plesali in peli, se sprehajali ob morju.

Aktivne počitnice so vključevale tudi različne športne igre in plavanje. Poleg tega so imeli učenci dva tedna na voljo modelarske delavnice, kjer so izdelovali ladjice, spoznavali robotke. Več fotografij si lahko pogledate na spletni strani šole.

Učenci so se vrnili z raziskovalnega poletnega tabora

6. 7. 2018

 

Vsi smo že vrnili s tabora, kjer smo samostojno preživeli zanimive dogodivščine v novem kraju in med novimi prijatelji. Pošiljamo Vam še nekaj Rakiških utrinkov in želimo lepeeee počitnice.

 

Učenci na raziskovalnem taboru na Rakitni (2. skupina)

3. 7. - 6. 7. 2018

 

Otroci in učitelji pošiljajo lepe pozdrave s Poletnega tabora 2 na Rakitni in sporočajo, da se imajo zeeelooo lepo ter ponoči pridno spijo.


 

 

Učenci na raziskovalnem taboru na Rakitni (1. skupina)

26. 6. - 29. 6. 2018

 

Učenci in učitelji Poletnega raziskovalnega tabora 1 v MKZ Rakitna sporočajo, da so srečno prispeli na cilj in so že pripravljeni na nove dogodivščine.

Leeeeeep pozdrav z Rakitne.

 

 

Plesna predstava Med valovi kot počastitev Dneva državnosti

22. 6. 2018

 

V petek, 22. junija 2018 so učencipripravili plesno predstavo Med valovi s katero smo počastili Dan Državnosti. Čestitamo učencem za ustvarjalnost, prav tako čestitamo mentoricam Leni Vales in Vesni Berce  ter celotni tehnični ekipi. 

 

Obisk predsednika države g. Boruta Pahorja in predsedniške palače

21. 6. 2018


Skupina učenk in učencev je v četrtek, 21. junija 2018, na povabilo predsednika republike Slovenije obiskala Predsedniško palačo. Prisostvovali smo podelitvi jabolka navdiha, ki ga ga je prejel otroški pevski zbor Rock mulčki. Predsednik nas je pogostil s sladoledom, nato pa smo se sprehodili čez Kongresni trg do Tromostovja, kjer smo ob Prešernovem spomeniku pripravili kratek nastop otroškega pevskega zbora in gimnastičark.

 

Interesna dejavnost gimnastika v šolskem letu 2017/2018 množično obiskana

21. 6. 2018

 

V šolskem letu 2017/2018 je interesno dejavnost Gimnastika obiskovalo 118 učencev.

Osnovno šolo Antona Ukmarja so na polfinalnih in finalnih državnih tekmovanjih zelo uspešno zastopale učenke od 1. – 8. razreda: Kim Sever, Sofia Močibob, Katja Juršić, Vita Benčič, Noel Ugrin Bon, Una Nevzatović, Sara Horvat, Manca Unterlechner, Tea Zore, Gaja Placer, Soraja Grošić, Gaja Štravs, Zarja Erika Stojanovič, Lejla Lelić, Maruša Lovrečič, Fiona Sikur, Veronika Domajnko, Rebeka Bremec, Tayra Madžarovič, Mia Sever, Scarlet Močibob, Lejla Sukanović, Nika Zajc, Ronja Pražnikar, Brina Lovrečič, Tisa Halkić, Mia Vajgel, Aurora Sikur, Manja Domajnko, Dayna Madžarović, Tajda Belec, Anet Kastelic in Manca Poročnik.

Čestitamo!

 

Lego robotika za najmlajše

21. 6. 2018

 

21. junija 2018 so učenci 4.b razreda sestavljali Lego kocke WeDo 2.0 in jih s pomočjo tablice programirali. Hkrati so se tudi veliko zanimivega naučili.

 

 

Planinski izlet z rolerji

20. 6. 2018

 

V sredo, 20. junija 2018 smo se podali na zadnji planinski izlet in to  z rolerji. Bilo je super.

 

Učenci pridobili priznanja Mladi parkoslovec

20. 6. 2018

 

Organizator aktivnosti Mladi parkoslovec je ob napovedanih časovnih intervalih na spletni strani www.naravniparkislovenije.si objavil 3 sklope vprašanj o naravnih in kulturnih značilnosti 12 zavarovanih območij narave v Sloveniji. Aktivnost za šolarje je potekala celo šolsko leto 2017/2018.

Priznanje in naziv MLADI PARKOSLOVEC je prejelo 12 učencev 5. in 6. razreda. Učenci so dobili tudi praktično darilo (igralne karte na temo parkov)

Mentor Tomo Drevenšek

 

 

Zaključek športnega programa

20. 6. 2018

 

V sredo 20. junija smo imeli na šoli zaključek športnega program.

 

 

 

Četrtošolci z ladjo biskali Piran

18. in 19.. 6. 2018

 

V ponedeljek, 18.6.2018 in torek, 19.6.2018 smo četrtošolci imeli naravoslovni dan na temo Vode in MORJE. Z ladjo smo odšli do Pirana. Po poti smo si ogledovali našo obalo. Videli smo krajinski park, Mesečev zaliv, klif, sredozemske rastline in ponovili vse o naši naravni dediščini.
V Piranu smo se ustavili na Tartinijevem trgu in vse naokoli opazovali znamenite palače , si v galeriji ogledali slike, ustavili smo se na Trgu 1. maja, kjer je bilo posnetih veliko prizorov iz filma Poletje v školjki, hodili po ozkih uličicah ter tako utrjevali snov o naši kulturni dediščini.
Naslednji dan smo občutili okolje tik ob morju, opazovali sladkovodno jezero v Fiesi in spoznali morske ter obmorske organizme. Vrnili smo se polni prijetnih vtisov in doživetij.

 

Tekmovanje Čisti zobki

18. 6. 2018

Tudi v letošnjem šolskem letu so učenci od 2. do 5. razreda tekmovali, kdo bo osvojil naziv zmagovalnega oddelka za najbolj čiste zobe. To je uspelo 5. a. ČESTITAMO. Učenci so skupaj z razredničarko pripravili prisrčno prireditev, kjer sta ga. Katja in Tatjana podelili nagrade vsem tistim učencem, ki so skozi vse leto skrbeli za svoje zobe. ​

 

Valeta 2018

14. 6. 2018

Tudi letos so se devetošolci na valeti poslovili od osnovne šole Antona Ukmarja. Valeta je bila sproščena, prijeta in zelo zanimiva. Na valeti je ravnateljica podelila tudi nagrade raziskovalca šole, umetnika šole, športnice šole in dve nagradi šole. Devetošolcem čestitamo za lepo valeto in jim želimo še veliko uspehov v nadaljnjem šolanju. 

 

Predaja ključa šole 

 13. 6. 2018

 

V sredo, 13. 6. 2018 je na šoli potekala predaja ključa šole. V napetem tekmovanju si j eključ šole prislužil 8.c razred. Čestitamo!

 

Prireditev Med melodijami

13. 6. 2018

 

V sredo, 13. junija 2018 so se predstavljali učenci, ki na šoli obiskujejo interesne dejavnosti flavte, kitare, ukulel in šolskega ansambla. Bilo je lepo!