V torek, 26. 4. 2022, smo na Osnovni šoli Antona Ukmarja imeli paraolimpijski športni dan pod okriljem Paraolimpijskega komiteja Slovenije in Športnega društva Invalid.

Zamisel se nam je porodila po paraolimpijadi v Tokiu. Na šoli namreč ugotovljamo, kako je obdobje epidemije pustilo negativen pečat na naših učencih, saj so pogosto brezvoljni in gibalno vse manj motivirani. Za zgled smo jim hoteli postaviti športnike, ki hočejo in zmorejo, ljudi, ki se ne predajo.

Učiteljica Marinka Čavničar je vzpostavila stik s paraolimpijcem Frančkom Gorazdom Tirškom, svojim bivšim učencem, ki je v Tokiu osvojil srebrno in bronasto kolajno v parastrelstvu. Sledila je naveza učitelja Borisa Vogrinca s Paraolimpijskim komitejem Slovenije. Tako smo združili moči, razširili vsebino in število gostov. Pred obiskom smo za vse učence pripravili uro razgovorov o športnikih invalidih in spoznali smo, kaj lahko zmoremo, če je volja, želja po uspehu. Ne samo v športu, tudi v šoli in življenju.

Paraolimpijski športni dan se je odvijal na različnih lokacijah na naši šoli. V jedilnici je potekal intervju s Frančkom Gorazdom Tirškom, ki so ga pripravili učenci pod vodstvom mentorice Patricije Kravanja. Mladi nadobudneži  so prisluhnili športnikovi življenjski zgodbi in njegovi športni poti ter z navdušenjem občudovali olimpijski medalji. Naš gost je bil najbolj vesel spontanih vprašanj najmlajših. V šolski telovadnici pa so nam naši gostje predstavili svoje športne discipline, sedečo odbojko, poligon za slepe, vadbo z zvenečo žogo. S parašportniki so se v različnih disciplinah pomerili sedmošolci.

Druženje smo nadaljevali s krajšim kulturnim programom. Ekipa gimnastičark je z mentorico Jano Žerjal pripravila ples in različne gimnastične prvine. Šolski bend Liquid Gasoline  in pevci mladinskega pevskega zbora so zapeli We are the Champions. Napetost je naraščala, saj se je bližala prijateljska tekma sedeče odbojke med mešanima ekipama ŠD Invalid in Ukmarjevcev, učencev in učiteljev. Kot se spodobi, je pred tekmo otroški pevski zbor pod vodstvom učiteljice Ive Dobovičnik zapel šolsko himno,  paraolimpijsko himno, Ta tempo, pa je odlično zarepal naš učenec Liam. Tekma se je začela, pomerili so se fantje proti dekletom, ki so na koncu slavila. Zaključili smo s pesmijo Življenje je lepo, ki so jo zapeli pevci učiteljice Veronike Ferfolja Drevenšek. Pela je vsa dvorana.

Po uradnem zaključku smo naše goste popeljali z jadrnico, na katero nas je prijazno povabil g. Jure Orel. 

Preživeli smo drugačen šolski dan. Bilo je zanimivo in zabavno. Uresničili smo cilj, ki smo si ga zastavili, čeprav smo zaradi epidemije morali športni dan dvakrat prestaviti. Vztrajnost mentorjev in učencev ter podpora vseh sodelavcev se je obnesla. Na Ukmarju smo ponovno dokazali, da se znamo povezovati in združevati različnosti. V bistvu je najpomembnejše samo eno – biti človek.

Dostopnost